Hur viktig är länktexten för SEO?

Hur viktig är länktexten för SEO?

Det är väldigt viktigt med rätt länktext i länkarna till din websajt. I strategin för högre placeringar på sökmotorerna måste man först ta fram en lista på vilka sökfraser man ska satsa på. Dessa fraser ska sen stå i länktexten i länkarna till din hemsida. Tillbakalänkar är en mycket viktig del av algoritmen som styr din websajts placering på sökmotorerna.

De sidor som länkar till din websajt kommer nästan alltid att använda ditt företagsnamn som länktext, men det beskriver inte verksamheten eller företagets produkter på något sätt. Viist kan det vara bra jr Branding-synpunkt men det är inte något man ska satsa på eftersom företagen oftast rankar bra på sitt företagsnamn ändå.

Ett exempel på hur viktig länktexten är, eller var i det här fallet, är när man i början på 2000-talet kunde söka på ”Miserable failure” och på förstaplatsen på Google se en länk till Vita Huset i Washington (www.whitehouse.org).

Länken till Vita Huset syftade på George Bush’s krig i Irak. Webmasters runt om i världen hade länkat till whitehouse.org och i länktexten skrivit ”miserable failure”. Googles dåvarande algoritm lade mycket mer vikt på länktext då än vad det gör idag vilket ledde till att denna länk till Vita Huset fick förstaplaceringen på Google.

Detta kallades ”Google bombing” och ”Miserable failure” var det mest kända exemplet men knappast det enda.
Vi tar ett exempel på ett fiktivt företag som Nisse Nilssons Järn som har ett skrotupplag och säljer begagnade reservdelar till alla sorters fordon.

Många som länkar till Nisses hemsida skriver nog bara ”Nisses” eller ”Nisses Järn”. Det är okej men det beskriver inte hans verksamhet, hans produkter eller tjänster. Genom att lägga till ”reservdelar till fordon” i länktexten får Nisse bättre placering på just den sökfrasen och får därmed mer relevant trafik. När Googles algoritm ”ser” att Nisses hemsida får mer trafik som är relevant för hans verksamhet kan detta ytterligare bidra till bättre placeringar.

Kontakta mig om du vill ha fler kunder och öka din försäljning.

Share This:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.