Riksdagskandidat valet 2022
Habil Kantur

Intressen

Entreprenörskap, psykologi, innovationer, ledarskap, teknologi, hälsa, geopolitik mm

Hej, jag heter Habil

RIKSDAGSKANDIDAT PARTIET MOD, VALET 2022

Jag heter Habil Kantur och är 45 år. Jag bor i Jönköping med fru och tre barn. Jag jobbar som projektledare på en statlig myndighet sen 2021 och har jobbat med IT och webb i över 20 år. Inom IT har jag haft olika roller bland annat som utvecklare, databasadministratör, dataanalytiker och projektledare. Mellan 2006 och 2013 drev jag eget företag där jag sålde resetjänster på nätet.

Efter min master i informatik kunde jag läsa och tolka både kvalitativa och kvantitativa forskningsrapporter/studier vilket jag har haft nytta av sedan dess. Inte minst för att granska forskningsstudier och rapporter från regerings- och myndighetsbeslut.

Som person är jag lugn, eftertänksam och analytisk. Jag är rent allmänt en vetgirig person som läser på när jag är intresserad av att veta någonting särskilt. Jag är lugn och behärskad i mitt beteende och analyserar gärna händelser och beteenden.

Varför riksdagskandidat för MoD?

Att kandidera för Partiet MoD är för mig att kämpa för rättvisa och frihet för under pandemin fanns varken eller. Rättvisa saknades när personer med vaccinpass kunde gå och bowla samt äta på restaurang samtidigt som vi immuna inte fick göra detta.

MoD är för mig den pelare som Sveriges medborgare kan luta sig mot och veta att här är vi säkra. Med MoD i spetsen kommer vi skapa ett land som står för frihet, mänskliga rättigheter och folkets vilja. Svenska riksdagspolitiker ska sätta svenska medborgare först.

Jag vill göra det enklare och billigare för folk att leva och bo i Sverige. Jag är trött på den korruption, slapphet och toppstyrning som råder i riksdagspartierna. Jag har under många år följt utvecklingen i Sverige och den politik som stått bakom utvecklingen. Jag är väldigt missnöjd med de politiska besluten gällande tex pandemin men även innan.

Vi har världens högsta skattetryck men vi som medborgare har det inte bäst i världen. Vi har en skakig infrastruktur där tex tågresor är som ett lotteri. Ibland går de som de ska, ibland inte. Vi kan inte ha det så här. Individens frihet att ta sig runt inskränks när det blir för dyrt och dåligt att resa.

Jag står upp för individens rätt att bestämma över sin egen kropp och hur denne ska leva sitt liv. Ingen människa ska utstå diskriminering för att denne tar egna beslut. Det ska vara möjligt att leva gott i Sverige oavsett var i landet du bor.

Sverige behöver starka och smarta politiska ledare som kan stå pall för trycket från aktörer utanför och innanför landet. Sverige ska bli det bästa landet i världen att leva i, för alla samhällsgrupper.

De viktigaste frågorna för mig

 • Människans frihet kommer före vinster för enskilda. Att kunna ta sig runt med valfritt transportmedel utan att det ska kosta för mycket är något som en modern demokrati ska kunna garantera. Det ska vara enkelt att leva gott i Sverige.
 • Vi ska bygga ett samhälle där svenska skattemedel går till svenska medborgarna i första hand.
 • Endast moms på drivmedel (diesel, bensin, biogas etc)
 • Ta bort alla skatter på el förutom moms. Elen som produceras i Sverige ska gå till svenska medborgare i första hand, överskottet kan säljas. Elen ska vara billig då alla i samhället är beroende av den.
 • Ta bort förmånsskatt på firmabilar, luncher och julklappar.
 • Diskriminering av alla dess former ska vara straffbart med dryga böter som följd. Individens frihet får inte inskränkas.
 • Återinför tjänstemannaansvaret.
 • Statlig massformation får inte förekomma!
 • Gör Sverige självförsörjande på mat. Detta leder till fler jobb, bättre civilförsvar och mindre utsläpp då transportkedjan blir kortare.
 • Sverige ska satsa mer på statligt finansierad forskning.
 • Mer utbildning inom fysisk och mental hälsa i skolan.
 • Förbjud lobbyism mot politiker och politiska organ. Belägg bestickning och korruption med extra höga straff för riksdags- och regeringspolitiker.
 • Nej till Nato.
 • Sverige ut ur EU. Sverige förlorar 20 miljarder kronor netto varje år på medlemskapet som bara ger överstatlighet som belöning. Att betala för nåt som gör det sämre för oss är dubbel förlust.

Mina egenskaper för politisk framgång

Jag utvecklade ledaregenskaper redan i ung ålder då jag tidigt fick kaptensbindeln i fotbollslaget och avslutade min fotbollskarriär som lagkapten för Jönköping Södra IF när vi spelade i juniorallsvenskan.

Jag kan bidra med mina kunskaper inom organisation och ledarskap samt IT och systembyggande. Som person är jag ansvarsfull och letar alltid efter optimala lösningar på problem. Jag ser på saker och ting ur flera perspektiv för att bilda mig en så objektiv uppfattning som möjligt. Sedan analyserar jag eventuella lösningar och tar beslut som jag sedan står fast vid, iallafall tills jag får ta del av ny information som möjliggör omvärdering. Detta är en oerhört viktig egenskap eftersom vi lever in en tid där vi tar in väldigt mycket information samtidigt som det är svårt att avgöra vad som är sant och falsk. Att kunna omvärdera en sakfråga efter nya fakta är en viktig egenskap i dagens mediasamhälle.

Jag har lång arbetslivserfarenhet av att bygga system. Jag har varit med i flera projekt där vi tar fram ny arkitektur på system där kraven har samlats in och analyserats. Då jag jobbat med digitalisering och agilt en hel del vet jag att de ursprungliga kraven sällan motsvarar slutanvändarnas önskemål. Ibland vet inte användarna heller exakt vad de vill ha och då är det viktigt att kunna undersöka vilka lösningar som blir bäst, sett ur flera perspektiv.

Jag är noggrann, har lätt att prata med folk samt är trevlig och ödmjuk i mitt sätt. Jag är lugn och analytisk samtidigt som jag är driven när det gäller att jobba mot uppsatta mål. 2013–2014 byggde jag och min fru vårt hus som vi bor i idag. Vi designade huset tillsammans. Jag planerade inköp och skötte hela projektet, från start till slut. Jag är alltid redo att göra det som krävs för att nå målen. 2016 skrev jag Mensaprovet och klarade 1%-nivån vilket bekräftade en god slutledningsförmåga.

Jag är gör det som är rätt, inte det som är enkelt.

Demokrati för mig är...

Att folkets vilja ska styra samhällsutvecklingen, inte enskilda politikers vilja. Att de folkvalda även ska se till att minoriteterna inte körs över av majoriteten. Alla har rätt att leva sina liv som det passar dem. Det är upp till var och en att bestämma om man vill leva i lugn och ro på landet eller dagligen känna stadens puls. Detta är den frihet vi alla ska kunna uppleva. Detta är demokrati för mig.

Sanningen är viktigast. Vi kan inte ha politiker som har en annan agenda än att serva svenska  folket. Transparens. Folket ska kunna ta del av all information som politiker utgår från i samband med  beslut. Så har fallet inte varit under pandemin. Inte ens Coronakommissionen kunde få ut  underlag för politiska beslut.  Stat, media och rättsstat ska verka oberoende av varandra. De folkvalda ska inte kunna påverka media. Media ska ägna sig att informera folket och skriva sanningsenliga artiklar.

Lögner i media ska vara förbjudet och bestraffas eftersom media programmerar människor. Upprepning  är detsamma som inlärning och om en lögn upprepas gång på gång i flera olika kanaler kommer  folk att tro på detta. Denna typ av massformation är oerhört farlig och leder till polarisering i samhället samtidigt som ett fåtal får ekonomisk vinning.

Kontakta mig

Maila mig gärna om du har några frågor eller funderingar. Jag är öppen för idéer och förslag på förbättringar.

habil66@hotmail.com
0737-087408